logotype
logotype

İMPLANT

 

 

İmplant, eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen yapay diş köküdür. Diş implantlarının yapı maddesi çoğunlukla titanyumdur.

İmplant , üst veya alt çene kemiğine yerleştirilir ve kemiğe tutunması beklenir. Çene kemiğine başarılı şekilde tutunmuş implantın üzerine eksik diş restore edilir.

İmplant nasıl yapılır?

Lokal anestezi altında, ağrısız gerçekleştirilen ortalama 20 dakika alan küçük bir cerrahi işlemdir. Operasyon sonrası hastaların günlük yaşamını etkileyecek bir sorun oluşmaz.

Kimlere implant yapılması uygundur?

Kemik gelişimi tamamlanmış erişkinlere, genel sağlık durumu uygun kişilere ,çene kemiği yapısı uygun kalite ve miktarda olan bireylere üst yaş sınırlaması olmadan uygulanabilir.

Neden implant?

Total dişsizlik durumunda tam protezleriyle sorun yaşayan hastaların protezlerini rahat kullanabilmeleri sağlanabilir. Alt çenede total protez kullanan hastalar sık sık protezlerinin vurduğundan veya ağrılı kullanımdan, ayrıca etkin şekilde çiğneyememekten ve protezlerinin çok gevşek olduğundan yakınırlar. Buna benzer şikayetler dişsizlik durumundan kaynaklanan çene kemiğinin erimesinin hızlanmasıyla daha da artacaktır. Üst çene total protezleri alt çeneye göre daha memnuniyet verici olsa da, tüm damağı kapatmaları hastalarda mide bulantısına yol açabilmekte ve tat alma duygusunda azalmaya neden olabilmektedir.

 


 

Hareketli protez kullanmak istemeyen hastalara sabit protez yapılabilmesini sağlar.


Eksik dişlerin tamamlanması sırasında komşu dişlere dokunulmadan eksikliğin telafi edilmesini sağlar.


Diş çekimini takiben çenelerde görülen işlevsizliğe bağlı kemik erimesi implant uygulaması sayesinde önlenebilir veya yavaşlatılabilir. Dişler çekildikten sonra o dişlerin etrafını saran kemik zamanla erimeye başlar. Kemiğin bu şekilde erimesiyle çiğneme fonksiyonunda kayıp başlar. Konuşmada problemler çıkar, yüzün profili bozulur, dudak desteği ortadan kalkar, ağız çevresinde kırışıklıklar artar, burun ve çene ucu birbirine yaklaşır.

 

  

İmplant yerleştirilirken acı hissedilir mi?

İmplant öncesinde uygulanan anestezi yöntemleri uygun şekilde yapıldığında acı duymazsınız. İmplant operasyonları genellikle lokal anestezi ile yapılır. Çoğu zaman diş çekiminden bile daha basit bir operasyondur. İmplant işlemleri sonrasında hafif ağrı olabilir. Birçok hasta bu ağrının diş çekimi sonrasında yaşanan ağrıdan daha hafif olduğunu belirtmektedir. Bu ağrı hafif ağrı kesiciler ile giderilebilir. Bir çok vakada buna bile gerek duyulmamaktadır.

İmplantlar yerleştirildikten hemen sonra protez takılabilir mi?

Dişhekimliği dünyasında bu konu henüz netlik kazanmamış olsa da implant operasyonundan hemen sonra protez takılması nadir vakalarda uygulanan bir durumdur. İlk 2- 4 aylık süre boyunca implantların kemik ile tam birleşmesini sağlamak amacıyla beklenmelidir, çünkü bu zaman zarfında implant üzerine gelen yükün en aza indirgenmesi gerekmektedir. Bu bekleme süresi içerisinde diş eksikliğinden rahatsızlık duyulmaması için geçici bir diş yapılır.

İmplantların üzerine ne tip bir protez yerleştirilir?

Hastanın özelliğine göre uygulanacak protez farklı olabilir. İmplantların üzerine sıkıca yapıştırılarak veya vidalanarak yapılan protezlere sabit diş protezleri denir. Bu protez dişler gerçek diş konforu sunarlar. Hastanın temizlik amacıyla kolayca istediği zaman kendisinin çıkarıp takabileceği protezler de vardır. Bu tip protezlere hareketli protezler denmektedir. Her iki protez diş uygulamasını da doktorunuz avantajları ve dezavantajları ile birlikte size anlatacaktır.

İmplantların bakımı nasıl yapılır?

İmplant destekli dişlerin ya da implant destekli protezlerin bakımı normal doğal dişlerin bakımından çok farklı değildir. Normal doğal dişlerimizi nasıl günde en az 3 defa fırçalamamız gerekiyorsa, implant destekli dişlerin veya protezlerin de aynı şekilde her yemekten sonra günde üç defa fırçalanması gerekmektedir.

İmplant destekli dişlerin daha itinalı olarak temizlenebilmesi için ağız duşu ya da arayüz fırçalarına da ihtiyaç duyulduğu durumlar söz konusudur.

Eğer hastalar ağız hijyenlerine çok dikkat etmezlerse implant çevresindeki dokuların enfeksiyonu söz konusudur. Buna literatürde periimplantitis denilir. Bunun ilk baştaki tedavisi konservatiftir, yani medikal tedavidir, ancak hasta bunun farkına varmaz ve rutin kontroller için hekimine başvurmazsa daha ileri bir vakaya dönüşür ve cerrahi müdahale gerektirebilir. Bu durum implantın kaybına kadar gider. Özetle implant yaptıran hastalar implantlarına çok iyi bakmalı ve rutin kontrollerine gitmelidir.

İmplantların ömrü ne kadardır?

İmplantların ağızda otuz yıl kadar sorunsuz kaldığı görülmüştür. İmplantın ömrü birçok etkene bağlıdır. Hastanın sağlığı ve implantların bakımı bunların ikisidir. Gereken bakım yapıldığı takdirde implantlar bir ömür boyu kullanılabilirler. Ömürlerini belirleyen birçok etkeni ve sizin yapmanız gerekenleri diş hekiminiz size açıklayabilir.

İmplant tedavisinde başarı garanti midir?

İmplant tedavisinde başarı oranı birkaç farklı maddeyle ölçülür. Ağızda duran her implant ve çiğnemeyi başarabildiğimiz her implant başarılı değildir. Başarı tam anlamıyla dişimiz gibi kullanabileceğimiz, diş etiyle düzgün örtülü, düzgün bir porselen yüzey veya protez yapısına sahip olan, estetik ve fonksiyon olarak tam başarıya sahip olan implantlar için kullanılmaktadır.

Başarı oranı oranı implantta çok yüksektir. Bu da 15 yıl içerisinde yerleştirilen her 100 implantın 98'inde tam başarı elde edilmesi anlamına gelmektedir. Bu tip başarıları sadece hekime veya hastaya bağlamak doğru değildir. Bu hekim ve hasta koordinasyonudur. Hekim çok düzgün bir implant cerrahisi yapar, çok düzgün bir porselen yapar ve hasta implant dişlerine çok iyi bakarsa uzun yıllar boyunca sağlıklı bir şekilde implant dişlerini kullanabilir. Eğer hekim tüm işlemleri çok iyi yapmasına rağmen hasta dişlerine gerekli hassasiyeti göstermez ise bu implant kaybına sebep olabilir.

İyi uygulanan ve iyi bakılan bir implant ağızda çok uzun yıllar boyunca işlev görmeye devam eder.

İmplant tedavisinde risk var mıdır?

Her yapılan diş hekimliği uygulamasında olduğu gibi implantta da riskler söz konusudur. Bu riskleri minimuma indirmek için çok iyi dental anamnez alınmalıdır.

Dental anamnez, ağız içindeki sebeplerden veya sistemik sorunlardan dolayı oluşan problemlerin önceden keşfedilmesini sağlayan,hastaya sorulan sorulara verilen isimdir. Önceden bileceğimiz her türlü soruna karşı hazırlıklı olabilme olasılığımız vardır,fakat bilmediğimiz durumlara karşı (örneğin hastanın sakladığı veya söylemeyi unuttuğu bir ilaç kullanımı, hastanın söylemediği sistemik rahatsızlığı gibi ) tedbir alabilmemiz o an için pek de mümkün olmamaktadır. Bu sebeple düzgün bir anamnez, düzgün bir muayene çok önemlidir.

İyi bir radyografik inceleme yani röntgen incelemesi çok önemlidir, çünkü çok ciddi anatomik yapılar ağız içerisinde yanyanadır. İyi bir radyografik inceleme yapılmamışsa herhangi bir sinirin içerisine implant yerleştirilmesi veya herhangi bir dişe zarar verme durumu söz konusu olabilir. Bunların hepsinin; iyi bir radyolojik muayene, iyi bir teknolojik çalışmayla, iyi bir hasta hikayesi alınarak risklerinin minimuma indirilmesi mümkündür. Tabi ki riskler herzaman vardır, ama bu risklerin minimuma indirilmesi, hem hastanın hekimin uyarılarına uyarak yapabileceği ,hem de hekimin iyi bir muayene, iyi bir teknolojik donanımla başarabileceği bir şeydir.

İmplantın operasyonundan hemen sonra, kanama olması olasılığı hastaların en çok korktuğu şeylerden birisidir. Kanama olabilir mi? Evet, bir miktar kanama olabilir. Bu durum çok da normaldir. Kanama çok üst düzeye ulaşmadığı sürece çok ciddi bir sıkıntı değildir. Kanamada gelen kanı yutarak çözebiliriz. Tükürdüğümüz sürece kanama devam edecektir ve durmayacaktır. Bu da enfeksiyona ve yaranın kapanmamasına sebep olabilir.

Cerrahi operasyon sırasında ve sonrasında risklerin en yüksek olduğu dönem dikişlerin alındığı zamana kadar geçen süredir. Bu zaman içerisinde hastanın ağız bakımına çok ciddi anlamda dikkat etmesi gerekmektedir. En basitinden hasta dikişlerin üzerini temiz tutmak durumundadır. Dikişlerin üzerinde birikecek bir yemek artığı, sigara kullanımı, veya bakteriler dikişlerin olduğu bölgedeki yaranın enfeksiyon kapmasına sebep olabilir. Sigara kullanımı dikişler varken neredeyse hiç yapılmaması gereken bir şeydir. Dikişlerin olduğu bölgelerde yemek yememeliyiz. Yemek yiyeceksek bile mümkün olduğunca taneli yiyeceklerden kaçınmalıyız. Operasyon sonrası ilk 24 saat içerisinde soğuk kompres uygulamanın ödemi, şişliği, azalttığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Dikişler alındıktan sonra o bölgeye ekstra bir şey yapılması lüzumlu değildir. Sadece protez yapıldıysa veya yapılacaksa o dönem içerisinde hastanın normal ağız bakımını yapması üzerine düşen görevdir.

 

İmplant yaptırmak için ne kadar izin almalıyım?

Genelde ameliyat günü ve o günü takiben bir iki gün dinlenme tavsiye ediyoruz, ancak bir ya da iki adet implant uygulandığında genellikle ertesi gün işe gidebilecek kadar iyi olursunuz. Ameliyat yerinde hafif şişme, ağrı ve morarma olabilir, ama tedavi süresince hiç bir zaman dişsiz kalmayacaksınız. İşten alacağınız izinin uzunluğuna kendiniz karar verebilirsiniz.

İmplantların vücut tarafından reddedilme riski var mı?

İmplantlar organizma için herhangi bir yan etkisi olmayan maddelerden yapılmış ve yıllardır yoğun araştırmalara tabi tutulmuştur. Bu maddeler genellikle titanyum gibi metallerdir ve hiç bir zaman canlı bir organizmanın parçası olmayan, titanyum benzeri diğer maddelerdir. Vücudun bunlara karşı antijen üretip kalp ve böbrek transplantlarında olduğu gibi reddetmesi mümkün değildir.