logotype
logotype

DİŞ ETİ HASTALIKLARI TEDAVİSİ (PERİODONTOLOJİ)

 

Sağlıklı diş eti görüntüsü nasıldır?

Dişlere sıkıca bağlı, gül kurusu pembe renkli ,portakal kabuğu gibi, ağrısız, şişik, kızarık yapıda olmayan kendi kendine veya fırçalama esnasında kanama göstermeyen yapıdadır.

Diş eti hastalığının belirtileri nelerdir?

  • İlk ve en önemli belirtisi diş eti kanaması(spontan veya fırçalarken)

  • Şişme ve kızarıklık

  • Hassasiyet ve ağrı

  • Kötü koku

  • Diş eti çekilmesi ve kök yüzeylerinin açığa çıkması

  • Sonucunda dişlerin sallanması

  • Bakteri plağı(Yiyecek artıklarının ve bakterilerin dişlerin diş eti ile birleştiği yerde oluşturduğu yapışkan ve renksiz bir tabakadır)

  • Genetik faktörler

  • Sigara

  • İlaç kullanımı(Doğum kontrol hapları ,antidepresanlar, kalp ilaçları v.b.)

  • Hormonal değişiklikler(Hamilelik,menapoz,mensturasyon,puberta dönemleri)

  • Stres, 

  • Diş sıkmak veya gıcırdatmak,

  • Şeker hastalığı

  • Kötü beslenme,

  • Kötü yapılmış kron, köprü ve dolgular

 

 

 

 

Diş eti hastalığının nedenleri nelerdir?

Diş taşı nedir?

Tartar olarak ta adlandırılan diş taşı dişleriniz üzerinde sertleşen plaktır. Oluşumunda tükrükte bulunan kalsiyum ve fosfat iyonları etkindir.Tartar, plaklara, üzerinde gelişebilmesi için yüzey alanı ve daha yapışkan bir alan sağlar.

Diş taşı temizliği dişlere zarar verir mi?

Hayır.Dişlerinizin üzerindeki plak ve diş taşları diş ve diş etlerinize zarar vermektedir.

Plaktaki bakteriler tarafından üretilen toksinler (zararlı maddeler) dişetlerine zarar verir. Toksinler dişetlerinin etrafındaki destek dokuları yıkar, dişlerden uzaklaşır, oluşan periodontal ceplerde daha fazla bakteri plağı birikir. Periodontal hastalık geliştikçe cepler daha da derinleşir. Bakteri plağı dişlerin açığa çıkmış kök yüzeylerine yapışır. Dişlerin kemik desteği yok olur ve tedavi edilmeyen dişler sallanmaya başlar ve sonunda çekilir.

Diş eti hastalıklarının tedavisi nasıl yapılır?

Tedavinin ilk aşaması hastalığın esas etkeni olan dental plağın hasta tarafından fırça/diş-ipi/ara yüz fırçası kullanılarak temizlenmesi ve diş üzerindeki birikintilerin diş hekimi tarafından özel aletlerle uzaklaştırılmasıdır. Basit dişeti iltihaplarında tek başına bir tedavi yöntemi olabildiği gibi, ileri durumlarda periodontal operasyona hazırlık amacıyla kullanılır.

İltihaplı dişetini, büyümüş dişetini, çekilmiş dişetini, diş-dişeti arasında çene kemiklerinin erimesine bağlı olarak meydana gelmiş boşlukları (cep) ve kemik erimesini tedavi etmek amacıyla genellikle lokal anestezi altında yapılan, yeni kemik oluşumu hedeflendiğinde, yardımcı biomateryallerin (kemik tozu, membran vs) kullanıldığı cerrahi işlemlere ise ?periodontal operasyon? denir.

Periodontal operasyonlar, sadece dişetlerini veya dişleri çevreleyen tüm dokuları ilgilendirebilir. Hastalık sadece dişetlerini ilgilendiriyorsa büyümüş dişetleri kesilerek ağız ortamından uzaklaştırılır, derin dokulara ilerlediğinde ve kemik erimesi oluştuğunda ise farklı bir operasyon uygulanır. Dişeti kaldırılır, iltihaplı dokular temizlenir, kemik düzeltilir veya yeni kemik oluşturmak üzere çeşitli biomateryaller uygulanır. Daha sonra dişeti kemiği örtecek şekilde yerleştirilip dikilir ve doku iyileşmeye bırakılır. 1 veya 2 hafta sonra dikişler alınır. Operasyondan sonra 3-6 ay aralarla kontroller gereklidir. Yapılan tedavi ile iltihabın ortadan kalkması, hastalığın ilerlemesinin durması, hastanın kendi kendine etkin temizlik yapacağı bir ağız ortamının oluşması, biyomateryal kullanımında ise hastalık sonucu yıkıma uğrayan dokuların yeniden yapılanması beklenir. Tüm bunların sonucunda kişiler doğal dişlerini ağızlarında fonksiyon görecek şekilde tutabilirler.

Tedavi sonucu nasıldır?

Tedavi sonrasında dişler temiz, dişeti açık pembe renkli, sert kıvamlı ve kanamasızdır. Eğer hastalığa bağlı çok ileri kemik yıkımı oluşmuş ise operasyon sonrasında dişlerin boyları uzayabilir. Ancak dişleri destekleyen dokular sağlıklıdır. Bugün elimizdeki teknik imkanlar periodontal problemlerin hemen hepsini çözebilecek düzeydedir,ancak diş çevresinde kalan kemik miktarı tedavi edilemeyecek seviyede ise, diş çekimi de tedavi planına dahil edilir.

Periodontal cerrahinin başarısı pek çok faktöre bağlıdır. Periodontal cerrahinin başarısını azaltan hastaya ait bazı sebepler vardır. Bunlara örnek olarak diyabet, aşırı alkol tüketimi, sigara, bazı ruhsal bozukluklar, kan hastalıkları, bağışıklık sistemi bozuklukları, kortizon kullanımı ve radyasyon tedavisi verilebilir. Her hastada dişetinin ve kemiğin iyileşme kapasitesi farklıdır. Ayrıca operasyon sonrası yara bölgesine uygulanacak özenli ve titiz bakım, diş fırçalama ve arayüz temizliği tedavinin başarısı için kritik öneme sahiptir.